Det är via studierna som jag snubblar in på detta ämne som jag skall skriva om i det här inlägget. Ett ämne som jag har aldrig riktigt analyserat eller tänkt destumera på. Frågor som ”hur hamnande jag här?” eller ”hur skulle mitt liv har sett ut om…?”.

Varför jag aldrig dykt in i ämnet destumera är mest för att jag anser att det beslut du en gång har tagit i livet grundar sig på den du var just då i den stunden när det beslutet togs. Vi människor lever och lär. och ett beslut man någon gång har tagit kan man ha ansett vara ett bra val då, men när man 10 år senare tänker tillbaka, hade man kanske gjort annorlunda.

Jag är den som tycker det är lite obehagligt att grubbla och gräva i det förflutna. Eftersom jag är fullt medveten om att jag inte kan gå tillbaka i tiden och ändra på mina val som jag har gjort genom åren. Det finns få stora beslut jag ångrar genom tiderna, men absolut bär man alltid med sig vissa saker man önskar man kanske hade gjort på ett annat sätt.

 

”Det första stora beslutet som kommer att påverka din framtid”

 

För tillfället går jag alltså en kurs som behandlar lite diverse ämnen och frågor som kan kopplas till en individuell karriärs plan. Via kursen har jag alltmer börjat tänka till. Bland annat hur annorlunda skulle livet kunnat se ut om man hade tagit ett annat beslut i en viss situation.

Jag måste tillägga att jag verkligen inte är missnöjd med min karriärs bana hittills, eller hur min väg hit vart jag är idag sett ut.  Jag ångrar inget beslut jag har tagit som har varit förknippat med olika val i arbetslivet. Som tidigare skriver, lev o lär, prova på och hitta ett yrke som du verkligen trivs med. Det fina är att man har nästan alla möjligheter framför sig om man har en tillräcklig vilja att uppnå någonting.

Vad jag har konstaterat är att livet är för kort för att göra tråkiga saker, eller någonting du inte trivs med. Så från mig till dig (om du bara har möjligheten)
vill studera – gör det, känner du att du vill byta bransch – gör det, och vill du åka utomlands och utforska världen, gör det!

 


“In the end… We only regret the chances we didn’t take, the relationships we were afraid to have, and the decisions we waited too long to make.”


― Lewis Carroll

 

När jag gick i nionde klass hade jag ingen aning om ”vad jag skulle bli när jag blir stor”. Den stora fråga som många vuxna ställer, och som man även ställer sig själv. Många har redan ett drömyrke som barn, och jag fascineras av dem som även uppfyller sina drömmar, och utbildar sig till det drömyrket man hade som barn. Jag själv minns att mina drömyrken var veterinär och tandläkare. Jag var även i nåt skede väldigt bestämd på att bli flygvärdinna.

Ju äldre jag blev, kom jag att inse att dessa yrken endast skulle förbli en liten flickas drömmar. När man växer upp ändras även tankesättet, och ganska snabbt kom jag att inse att dessa yrken inte intresserade mig.

När du går i nionde klass är du femton år gammal. Du skall nu komma att ta ett av dina första stora beslut som kommer påverka din framtid. Här spelar många faktorer roll. För många är beslutet själv klart, men för många påverkas beslutet av vänner, familj och omgivning. Jag själv var väldigt kluven vad gäller detta beslut. Jag hade inget drömyrke vid den här tiden, och inte heller några speciella intressen. På grund av mina betyg, var gymnasiet inte heller ett alternativ.

 

”Jag kommer ihåg att jag då som femton år gammal hade ungefär följande tankesätt…”

 

”Jag är femton år och skall nu börja bygga min framtid. Vad vill jag bli när jag blir stor? Jag har ingen aning. Vilken utbildning intresserar mig ens lite, som hoppeligen även kan gynna mig i framtiden? Inom vilken bransch finns det alltid jobb?”

Jag sökte in till andra stadiets utbildningsprogram inom hotell-och restaurangbranschen. Hur jag resonerade var att jag absolut ville göra mycket praktiskt saker och mindre teori. Jag ville även få ett yrke och min alldeles första titel. Jag ville studera någonting som även gynnar mig i framtiden. För mig var då denna yrkesutbildning ett bra alternativ.

Våren 2013 var jag färdigutbildad från yrkesskolan Axxell, Pargas. Under denna studietid hade jag samlat på mig erfarenhet inom branschen via både praktikperioder och sommarjobb. Jag har jobbat med diverse uppgifter inom branschen sedan jag blev utexaminerad, och har aldrig varit arbetslös.

Min tid inom restaurangbranschen varade fram till 2018. Jag kom att jobba inom branschen i närmare tio år. I något skede märkte jag dock att även om detta är en intressant bransch, får jag inte ut tillräckligt av mitt yrke. Vid det här tillfället var jag servitör på Viking Lines kryssningsfartyg.

I något skede bestämde jag mig för att börja studera och byta karriärs bana. Hösten 2015 var jag tillbaka på skolbänken. Denna gången med lite erfarenhet inom livets hårda skola, samt med ett helt annat tankesätt och inställning. Nu studerade jag för att jag verkligen ville det, inte för att jag måste. Jag kan inte säga att ämnet jag valde att började studera, informationsbehandling, var något som intresserade mig så där extra mycket. Men jag kände ändå denna linje kommer leda in mig på vägen mot en väldigt bred bransch, där möjligheterna är oändliga.

Systemplanerare, programutvecklare, databasexpert, utvecklare av nätverkstjänster och webbtillämpningar, projektchef, programmerare, systemspecialist, IT-stödperson, IT-utbildare eller IT-konsult. I och med att erfarenheten växer, kan yrkesbanan leda till allt mera krävande uppgifter. IT-expert, företagare. Bokförare, controller, ekonomichef, kundansvarig, marknadsföringschef, informatör, ledare eller medarbetare vid ett företag och mycket annat enligt eget val. Konceptplanering och formgivning av tryckt material, reklam, webb och förpackningar, antingen som egen företagare eller grafiker på en reklam- eller mediabyrå.

Alltså ja, you name it, listan kan bli hur långt som helst.

 

”jag ångrar aldrig beslutet jag tog när jag valde att börja studera igen.”

 

Jag kan skulle beskriva mig själv som ett levande yrväder, med ett väldigt hetsigt temperament men med glimten i ögat.  Jag gillar att ha ordning och redan, men tappar väldigt lätt kontrollen. Jag trivs i ett visst kaos, men blir väldigt frustrerad om jag inte har en överblick över vad som är gjort och vad som skall göras. Tack vare mina studier har jag lärt mig att planera och använda min tid på ett helt annat sätt en tidigare.

Jag studerar nu mitt fjärde år till IT-tradenom. Det har inte alltid varit lätt, men jag ångrar aldrig beslutet jag tog när jag valde att börja studera igen. Tack vare mitt beslut har det öppnats väldigt många nya dörrar och möjligheter för mig.

Jag har funnit intresse för ämnen jag aldrig trodde skulle intressera mig och ibland har jag till och med följt med på lektionerna. Jag tycker studietiden har varit så enormt lärorikt, både vad gäller studierna men även i bredare perspektiv. Man har lär sig så mycket om sig själv, hur du hanterar olika situationer i livet och mycket mer. På vägen har jag fått träffa många nya människor, skapat nya kontakter och fått vänner för livet. Så vill även här tillägga, du som funderar på att börja studera, tveka inte. Att börja studera är något av det bästa jag har gjort i hela mitt liv, och jag ångrar verkligen inte en sekund.

När jag väl blir utexaminerad och kan kalla mig själv IT-tradenom, hoppas jag verkligen att återigen nya dörrar öppnas. Jag ser redan fram emot en helt ny värld med nya möjligheter och utmaningar. Jag har fortfarande inte spikat fast exakt ”vad jag vill bli när jag blir stor”, utan lever fortfarande väldigt öppensinnat. Jag tycker om att prova mig fram och känna efter. Vad vill jag göra just här och just nu. Trivs jag med min tillvaro så tänker jag inte gå och ändra på det. Men får jag några spontana känslor av vilja att studera någonting annat i framtiden, tänker jag inte stå som hinder för mig själv.

 

Dela gärna med er, vad jobbar ni med och vad har lett dig till det yrke du har idag? Hur har du byggt upp din karriär, och är det någonting du önskat att du gjort annorlunda genom åren i arbetslivet?