Om jag inte är helt ute och cyklar när det kommer till jultider och dess traditioner är det vid första advent, eller lillajul, som man skall börja höja på julstämningen. Första advent firade vi på Åland när vi åkte och träffade nära och kära, så vi har lite skjutit fram på dessa jultraditioner som bakning och julpynt.

Igår bestämde vi dock att lite börja snusa efter julkänsla. Detta genom att baka julstjärnor. För mig är nog julstjärnor ett måste när det är jultider. Enkelt att laga, fina att titta på och älskas av alla.

Så här snabbt tillreder du julstjärnor:

1. Kavla ut degen och dela det utkavlade degen i fyrkanter 7×7 cm.

2. Klyv alla fyra kanterna med en sporre mot mitten men lämna en liten del hel på mitten.

3. Lägg på fyllningen. ( Vi använde oss av tratidionell plommonfyllning)

4. Pensla stjärnorna med ägg och grädda i 225 grader i ca. 15 minuter

5. Sedan viker du in till mitten varannan hörna på fyrkanten så det blir en stjärna.

Vi skulle egentligen ha gett oss på att baka knäck också. Men inspirationen försvann, och vi kom att gå förbi en påse Daim på IKEA istället. Det räckte för vår del.


Bara av att känna doften i köket av dessa jultårtor gjorde att julstämningen hos oss trappade upp ytterligare några steg. Vilka är era absoluta “must have” för att få den rätta julkänslan?